Az első PLUSIDE lemezt kezdetben egyedül próbáltam létrehozni, mint szóló előadó. Később csatlakozott hozzám Pidzsé, a szolnoki Klikk rapcsapat egyik MC-je.

1. ELŐSZÖR, DE NEM UTOLJÁRA

A szám azért készült, hogy legyen egy felvezető dala az albumnak, eredeti címe BOLDOGABB HOLNAP volt. Később ezt megváltoztattam, mert arra akartam utalni, hogy nem ez lesz az egyetlen album tőlünk, úgymond előrevetítve a jövőt. Egy játékos szöveget akartam, ezért lett minden sornak ugyanaz a rímje, hasonló hangzása. Pidzsé rappeli a refrént, ami eredetileg nem refrén volt, hanem normális verze, de úgy éreztem jobb lesz egy ismétlődő résznek. Kicsit morcos is volt Pidzsé emiatt, mert levágtam pár sort a szövegéből, hogy jobban illeszkedjen, de így lett tökéletes. A fő üzenete a dalnak, hogy itt vagyunk, és a holnapért mindenki felelős, a Pozitív Oldal csak egy lehetséges utat mutat, DE a kormány te fogod…

2. ÁLLÍTS MEG, HA TUDSZ

Talán a lemez legismertebb és legkedveltebb dala. Az alapzenéje mai napig egyik kedvencem. Már nem emlékszem pontosan milyen mintákból raktam össze, de sikerült egy harmóniát teremteni. A dal kevésbé ismert érdekessége, és egyben forradalmi jelentősége, hogy Undertaker közreműködése az Interneten keresztül történt! Ez ma már természetes, de 2ooo-ben ezt nem nagyon csinálta más (szerintem). A lényeg hogy az akkori PLUSIDE weblapon le lehetett tölteni az alapzenét mp3-ban, és bárki megírhatta rá a szöveget. Jelentkezett Ceglédről egy fiatal MC, Undertaker, aki felrappelte a részét, majd elküldte mp3-ban és így került bele a dalba. Mi nem ismertük egymást akkoriban, és nem is találkoztunk, ezért ez egy nagyon izgalmas projekt volt. Eredetileg több közreműködőtt szerettem volna, de sajnos ez a terv nem valósult meg.

3. A PÉNZ KÖRÜL FOROG MINDEN

Nem egy bomba dal, de szövegileg mély mondanivalója van. Egy kicsit funkys alapot használtam alapzenének, a vokál pedig enyhén torzított, hasonlót szerettem volna, mint a Beastie Boys, de nem igazán sikerült 🙂 A dal a pénz uralmáról és irányításáról szól, megközelítve női és férfi oldalról, a végén pedig egy konkluzió. Az emberek többségének fontosabb a pénz, mint bármi más. Ők nem foglalkoznak a környezetükkel, csak a zsebükkel. Futunk a pénz után, reggel és délután…

4. NEMEK HARCA (interlude)

Ez egy interlude, amiben nők beszélgetnek a nemi harcról, és a hétköznapi hatalmi szerepről. Ezt a beszélgetést késő éjszaka vettem fel a rádióból, teljesen véletlenül. Valami műsor volt, aminek a témája érdekelt. Gyakran hallgattam este a rádiót a magnómon, és ha valami érdekes dolgot hallottam, akkor átalában felvettem kazira. A szöveget rátettem egy lassúbb alapzenére. Később nagyszerű bevezető track lett a CSINÁLJ UTAT AZ IGAZSÁGNAK cimű dalhoz, ami a politikáról és a hatalomról szólt.

5. CSINÁLJ UTAT AZ IGAZSÁGNAK

A számot Martin Luther King egyik kijelentése ihlette, ami kb így szól: „A társadalmi béke nem a feszültség hiánya, hanem az igazság jelenléte, vagyis igazság nélkül nincs béke.” A cím hasonló PARIS egyik dalcíméhez, MAKE WAY FOR A PANTHER, ami nem véletlen. Egyik kedvenc számom volt, és ezt átalakítva Párduc helyett lett „Csinálj Utat az Igazságnak”. Az alapzene Lász egyik nem használt beatje volt, amit átmixeltem és nagyszerűen illett ehhez a dalhoz.

6. KO/MÉDIA

Ez volt az első szám, amit felvettem az albumra 2000 elején. Nekem nem volt akkor mikrofonom, ezért mindig Lász-hoz jártam kölcsönkérni a mikrofonját, emiatt először csak 1 verzét sikerült felvennem. Ha jól emlékszem kellett 1 hét mire befejeztem a dal többi részét. Ekkor már valakit be akartam venni a lemezkészítésbe. Először Dirty Double I-t szerettem volna, de vele nem volt sok személyes kapcsolatom, csak hétvégén taliztunk, Mész-nek is örültem volna a Klikkből, végül Pidzsének adtam pár alapot és szöveget, ő pedig nagyszerűen megírta a saját részeit. A dal alapzenéje nagyon egyszerű volt, egy dobütemre épült, amire rátettem néhány hangot és kialakult egy klassz alap. Eredetileg egy teljesen más instrumentált csináltam, de annak ritmusa és hangulata nem passzolt a szöveghez. A KOMÉDIA egyértelműen a média politikájáról szól, a hamis nevelésről és a zenei egyoldalúságról. A címet valahol láttam, és megtetszett ez a szójáték, mert amit a Média csinál egy Komédia…

7. MAGUNKTÓL KI VÉD MEG MINKET ?!

Egyik kedvenc, ami azzal kezdődik hogy „Repülj az űrbe, hogy érezd mennyit ér a Föld”. Ezt valójában egy űrhajós mondta, aki úgy fogalmazott, hogy fentről nem látszódnak az emberek, a népek, csak EGY FÖLD, ami olyan törékeny, mi pedig nem tudunk egymás mellett élni. Mindig érdekelt a csillagászat, az univerzum és az űrrepülés, és a 21.század küszöbén ez érzékenyen érintett. A másik dolog, ami motiválta ennek a dalnak az elkészítését, a PLATOON vagyis SZAKASZ cimű vietnámi háborúról szóló film. Ezért is szerepel a dal végén a híres filmzene és a film befejező monológjának egy részlete, ami egy figyelmeztetés és így szól magyarul: „Visszatekintve úgy gondolom, mi nem az ellenség… hanem saját magunk ellen harcoltunk….”

8. MLK (interlude)

A világ egyik leghíresebb monogramja, Martin Luther King. Az egyik legnagyobb fekete polgárjogi vezető és szónók. Tőle hallható két ma is aktuális beszédrészlet, egy alapzenére rakva. Kiváló bevezető track a következő számhoz, ami a rasszizmusról szól.

9. SZÍNEK HARCA

A dal címét próbáltam kapcsolni a NEMEK HARCA trackhez, ami hasonló témát feszeget, csak nemi oldalról. A refrén is visszavezet a nőkhöz és férfiakhoz: „A szövegem új, a probléma régi, Nem tudunk együtt egymás mellett élni, Nincsen a Földön csak nő és férfi, Úgy látom valaki ezt nehezen érti.” A dalban hallható egy rövid Malcolm X beszéd is a polgári és az emberi jogok kapcsolatáról, ezeket az Internetről töltöttem le akkoriban. A 90-es évek végén gyakran hallgattam a magyar Exotic együttes második albumát (1989), amin szerepelt a Bizonytalan Mosoly c. szám. Ebben hallható egy rész „Erősen fogd a kormányt és nyomd a gázpedált”. Ez ihlette az egyik sort a dalomban: „Mutatom az irányt, Nyomd a gázpedált, és kezdd el a változást….”