Korábban is megfogalmaztam pár gondolatot az online nézettséggel kapcsolatban, amik jelenleg a közösségi platformok felhasználóit hipnotizálják. Elsősorban az előadókat emelném ki, akik szívesen dobálóznak pro és kontra a számokkal és mutatókkal, anélkül, hogy tisztában lennének az algoritmusok és a platformok működésével. Szerintem mindenki találkozott már olyannal, amikor egy adott előadó azért nyavajog, mert az ő zenéje vagy videója nem kap elég megtekintést vagy éppen azt hozza fel, hogy mások miért képesek több számot elérni.

Tegyük tisztába a főbb zenei platformok működését, kezdve a YOUTUBE-bal, ami elsősorban a mai előadók kedvenc megjelenési felülete. A YT algoritmusa bonyolult módon működik, a részletekbe nem is mennék bele, de fontos kiemelni, hogy az algoritmus egyik fő faktora a 30 másodperces megtekintési idő. Ez azt jelenti, hogy a platform akkor tekint egy videót megtekintve, ha legalább 30 másodpercig folyamatosan nézi valaki. Természetesen emellett más követelmények is számítanak. Ez a 30 másodperces határ nem véletlen, mivel statisztikailag a YT felhasználók közel fele csupán 30 másodpercig néz egy adott videót. A józan ész szerint a valós nézettség az, ha valaki az elejétől a végéig végignézi az adott produkciót, de érthető, hogy ezt egy platform nem követelheti meg, mivel ebben az esetben a számok drasztikusan csökkenének, ami elijesztené a felhasználókat. Ahogy a fenti statisztika is mutatja, az emberek fele csupán 30 másodpercet hajlandó áldozni az idejéből átlagosan egy videóra (zenére is). A közösségi platformok elsődleges célja a „pörgés fenntartása” és nem a tartalom végignézése, végighallgatása, mivel ebben az esetben frusztráló hatása lenne a számoknak, hiszen a felhasználók, akik feltöltik a zenéjüket, videójukat, azt szeretnék látni (akár hamisan is), hogy milyen sokan nézték a produkciójukat és úgymond milyen népszerűek. Ha a számok alacsonyak lennének, de a valós nézettséget mutatnák, mondjuk évente csak 10-et vagy 20-at, az frusztrációt okozna, és előbb-utóbb a felhasználók elhagynák a platformot, mert úgy érzik, hogy nincs értelme ott közzetenni bármit, ha közben nincsenek ezres, milliós számok, még akkor is, ha ezek nem valósak megtekintés szempontjából.

Sokan azt várják, hogy a Youtubera feltöltött zenéjük, videójuk 1 hónap alatt milliós nézettséget érjen el, teljesen ismeretlenül, marketing és algoritmus támogatás nélkül. Ez nem lehetséges. Magukat olyanokhoz hasonlítják sokan, akik előnyösebb helyzetben vannak, és ismertségük miatt nemcsak azok követik a tartalmukat, akik szeretik őket, hanem olyanok is, akik utálják és nem szeretik, de ettől függetlenül megnézik a videót/zenét, megosztják, kommentelik, vitát keltenek, amik ugyancsak tovább növelik az adott videó-zene prioritását és nézettségét a platformokon. Ehhez hasonló dolog volt régebben, mikor naív emberek weblapot csináltattak, mondjuk cégek, és mikor kész lett és elérhető lett a világhálón, ők úgy gondolták, hogy az első naptól kezdve majd emberek millió megtalálják a weblapjukat mondván „hát ott van Interneten”. Ez nem így működik.

A TIKTOK hasonló elvű, mint a Youtube, viszont számai sokkal hamisabb képet mutatnak és nagyságrenddel egyszerűbb a nézettség kalkulálása, ami ugyancsak manipulált elégedettséget és értékeket generál a felhasználókban, főleg a fiatalokban. A TikTokra feltöltött videóknál nézettségnek számít a legelső tizedmásodperc is, amikor valakinek a mobilján véletlenül elindul a videó, attól függetlenül, hogy utána megnézik-e vagy egyből „továbbhúzzák”. Ha a videó autoplay-es vagy loop-os, vagyis ismétli magát, akkor minden lejátszás ugyancsak +1 nézettségnek számít. Valamint ugyanaz a felhasználó naponta többször is megnézheti az adott videót, ami megint csak +1 nézettséget generál. Nem csoda, hogy milyen népszerű ez a platform a fiatalok körében, mivel egy videó nézettsége 10 perccel a feltöltése után simán elérheti az 500-1000-et is, ami megtévesztő elégedettséget ad a felhasználónak, mivel nincs mellette valós statisztika, ami mutatná, hogy valójában mondjuk 3 ember nézte meg, a többi szám csak generálódott a platform algoritmusa miatt, de valódi megtekintési érték nincs mögötte. Sok fiatal noname előadó a TikTokkal jön elő, hogy ott mekkora sztár és milyen népszerű a szobában mobillal felvett 16 soros rappelése, mert már 200 ezer nézettsége van. Nos, ez teljesen hamis, értéktelen szám és semmit nem mond a valódi megtekintésről, és pont az a célja a TikToknak, hogy hatalmas számokat generáljon, és ezáltal elvarázsolja a naív fiatal tömegeket. Ha nem így lenne, és egy feltöltött videó 1 hét múlva is csak 1 db (de valós) nézettséget mutatna, akkor szép lassan abbahagynák a felhasználók a tartalomgyártást. Most meg sem említem a vásárolt nézettséget és lájkokat, amik szintén csalóka képet adnak a nézők és hallgatók számára.

Azokat, akik az online számok bűvöletében élnek, könnyű szembeállítani saját magukkal, ha például megemlítünk nekik egy nézettséggel vagy eladással kapcsolatos mutatót, ahol csak a számok számítanak. Feltesszük nekik a kérdést, hogy ezek alapján, ki az értékesebb előadó? Erre jó példa Tupac, aki életében nem igazán volt kereskedelmileg kiemelkedően sikeres, és csak halála utáni kultusza „adta el” lemezeinek több mint a felét, miközben például Vanilla Ice még mindig él és kb 160 milliós lemezeladással büszkélkedhet, szemben Tupac „csupán” kb 80 milliójával. Mégis kettőjük közül kinek a neve és karrierjének értéke jelenik meg egyből, ha valaki 2023-ban a Hip Hopról kezd beszélni?

A drogokat is sokan veszik, nagy pénzről és nagy számokról van szó, ettől még a drog nem jó.