A szolnoki PLUSIDE (ejtsd: plászájd) hivatalosan 1999-ben indult szóló projektként. A név két angol szó ötvözete, PLUS és SIDE, vagyis Pozitív Oldal. A csapat frontembere és alapítója TOM D. Eddig 4 albumuk jelent meg 2000 és 2019 között, különböző felállásban. TOM D 1996 óta használja az internetet, és elég korán felismerte a jelentőségét, ezért nem csoda, hogy már 1998-ban létezett egy „ős” PLUSIDE weblap.

A Józan Ész Forradalma c. első album 2000 végén jelent meg. Az Állíts Meg, Ha Tudsz c. számban az Interneten keresztül történt a közreműködés (Undertaker), ami forradalmi dolog volt akkoriban. 2002-es Konfrontáció lemezükön pedig az amerikai IMPOSSEBULLS rapcsapat több dalban is szerepelt ilyen módon, valamint a New York-i DJ President Ike karcolt a PLUSIDE dalaira a digitális világhálón keresztül 2001-től.

2002 szeptemberében a PLUSIDE megnyerte az Animal Cannibals által szervezett HIPHOP MISSION nevű országos tehetségkutató verseny szegedi régiós döntőjét. A “Más, mint a többi” című dalukhoz videó is készült, amit az akkori magyar zenecsatorna is rendszeresen játszott.

2003-ban és 2004-ben a PLUSIDE szinte minden hétvégén fellépett különböző rap partykon, valamint színpadra álltak a Szigeten és a mezőtúri Wanted fesztiválon (most East Fest).

2005 végén megjelenő Ü…ZENE…T c. albumukon ugyancsak szerepeltek az amerikai IMPOSSEBULLS tagjai, valamint remixek is hallhatók a lemezen, amiket a legendás Fajt Krisztián, a FAJTBROS testvérpáros egyik tagja készített, aki sajnos 2010-ben elhunyt.

Fontos megemlíteni, hogy a PLUSIDE albumok multimédiásak voltak (kivéve a 2005-ös, helyhiány miatt), vagyis a CD-k a zenék mellett tartalmazták a dalok szövegeit, alapzenéit, képeket és egyéb dolgokat.

2017-ben ismét összeállt a csapat, és egy új lemezen dolgoznak, valamint elérhetők lesznek a régi albumok CD-n, újrakiadva, feljavítva, néhány remake-kel kiegészítve.


TOM D
A PLUSIDE frontembere, a RAPEGYLET.COM alapítója és elnöke, valamint a MAGYAR HIP HOP ARCHIVUM egyik asszisztense. Rapszövegek írását a 90-es évek elején kezdte Prophet Of Justice néven. A TOM D név eredetileg egy graffitis tag, amit 1992-ben egyik barátjával TOER-rel találtak ki, akivel később megalapították a szolnoki GFX graffitis csapatot, ami 1993 és 95 között volt aktív. A GFX harmadik tagja PIDZSÉ (PJ) volt. A festmények egy része ma is látható Szolnokon és környékén. 1996-ban létrehozta a Pro-Black Mozgalmat, ami később Anti-Rasszista Mentalitás néven működött, támogatva olyan szervezetek munkáját, mint például Mahatma Gandhi Egyesület, Martin Luther King Egyesület, Humanista Mozgalom. 1997-98 körül tagja volt a Hadkötelezettséget Ellenzők Ligájának is. A rapzene mellett mindig fontosnak tartotta az aktivizmust, többnyire a háttérben tevékenykedve. A 90-es évek második felében csinált egy Windows alatt futtatható HIP HOP LEXIKON programot, amit kis floppy lemezen terjesztett borítékban. 2000 elején kezdeményezésére elindult az első HIPHOP levelezőlista a HIX támogatásával (hiphop@hix.hu), ami akkoriban olyan izgalmas dolog volt, mint ma a Facebook. TOM D nevéhez rengeteg projekt fűződik, például ő alapította és menedzselte a RAPNET.HU weboldalt (2000-2007), ami akkoriban a hazai rap élet egyik legfontosabb platformja volt a hiphop.hu mellett. Rappel kapcsolatos könyveket is fordított. 1996 óta csaknem napi szinten használja az Internetet, ezért nála fontos szerepet kapott a világháló.


PIDZSÉ
A legendás szolnoki KLIKK rapcsapat tagja, ami a 90-es évek első felében alakult három taggal: LÁSZ, MÉSZ, PJ (PIDZSÉ). 1996-ban jelent meg első kazettájuk F.T.F. néven, aminek a borítóját egyébként TOM D csinálta. 2000-ben felkérés alapján PIDZSÉ csatlakozott TOM D-hez és együtt elkészítették az első PLUSIDE albumot (Józan Ész Forradalma). Mivel továbbra is a KLIKK tagja maradt, ezért a két dolgot fellépés szempontjából nem tudta összeegyeztetni, így 2001-ben elhagyta a csapatot. Helyét KILO vette át.


KILO
1997-ben kazettás iskolai “öltözőrap”-pel kezdte pályafutását. 2000-ben a Stray nevű csapattal dobott ki egy kislemezt. Ekkor még RapTom néven rappelt. 2001-ben vásárolt egy PLUSIDE CD-t, és így került kapcsolatba TOM D-vel, aki pont egy új MC-t keresett a következő PLUSIDE projekthez. Ekkor változtatta meg a nevét KILO-ra, és kitalálta, hogy egy mérlegsúly lesz a védjegye, amit a nyakában hord. A 2002-es Konfrontáció című lemezen már ő szerepelt TOM D mellett. Az évek során több brigádban is tevékenykedett, készültek közreműködések és szóló projektek is, majd 2010-ben Fazy-val megalapították a FAKO nevezetű formációt. Fazy-val 2014, azaz a kezdetek óta a szolnoki EASTLINE Unity-hez tartoznak.
www.rapegylet.com/kilo

UNDERTAKER
Pályafutását 2000-ben kezdte szóló előadóként. Még ebben az évben közreműködőként szerepelt az első PLUSIDE albumon, az „Állíts Meg, Ha Tudsz” című számban (interneten keresztül!). Később a ceglédi 53-as Csapat tagjaként zenélt. Mivel 2004 végétől KILO kevésbé volt motivált, ezért a 2005-ös Ü…ZENE…T c. albumon Undertaker lett a PLUSIDE fő tagja TOM D mellett, így a dalok többségében ő szerepelt.