A Mesterséges Intelligencia (MI) vagy angolul Artificial Intelligence (AI) fogalma már az 1950-es évektől létezik, és azóta folyamatosan része az emberiség életének, habár a hétköznapi emberek többsége ebből keveset érzékelt. Az AI leginkább az elmúlt 10 évben került a felszínre és vált „láthatóvá” elsősorban a technológia fejlődésének köszönhetően. Mint minden, ez is valami másra épül, és hiába létezett évtizedekkel korábban, az akkori számítástechnikai korlátok limitálták a széleskörű alkalmazást. A Mesterséges Intelligencia rohamos fejlődése jórészt az internetnek, a gyorsabb technológiának és olyan funkciók globális uralmának köszönhető, mint például a közösségi platformok vagy a videó/zenei streaming médiumok. Jól látható ma már, hogy a tudományos munka mellett a hétköznapi emberek számára is új és korábban nem elérhető funkciókat nyújthat az AI.

Noha a technológia továbbra is gyerekcipőben jár, de pár év múlva az egyik legnagyobb felhasználó réteg valószínüleg a zeneipar lesz, aminek már most látható jelei vannak. A jövőben elképzelhető, hogy a dalok nagy része – a költségek csökkentése miatt is – teljesen az AI segítségével készül majd. Ami azt jelenti, hogy a Mesterséges Intelligencia hozza létre a zenei alapokat, előre megadott faktorok és követelmények alapján, amire ugyancsak az AI fogja „felénekelni” egy adott hangon az AI által generált dalszöveget. A szórakoztató ipar egy biznisz, vagyis a pénz irányítja, ezért számára az egyik legfontosabb cél, hogy csökkenjenek a költségek. Egy szám profi elkészítése és felvétele még ma is sok munkaidőt igényel, ami költség. A Mesterséges Intelligencia által létrehozott dalok viszont nem igényelnek szakembereket, producereket, hangmérnököket, stúdióidőt, és magának az előadónak sem kell a hangszálait használnia. Ez nem feltétlenül jelenti a hús-vér előadók eltünését, hiszen az „imidzs” miatt továbbra is szükség van rájuk. Továbbra is elénekelhetik élőben a produkciókat, megjelenhetnek eseményeken, díjátadókon, médiában, annak ellenére, hogy például a teljes albumuk az AI segítségével jött létre.

Viszont emellett biztos, hogy megjelennek olyan virtuális előadók, akik csak az online világban léteznek majd, az AI által létrehozott dalokkal, slágerekkel, dalszövegekkel és kinézettel. Habár ezek az előadók élőben nem tudnak fellépni és megjelenni, ez nem tartja vissza az embereket attól, hogy rajongjanak értük. A Mesterséges Intelligencia fejlődésével egyre jobban összefolyik majd ezen a területen a valóság és a fikció. Gyanítható, hogy ezt a lehetőséget kihasználják majd például elhunyt sztárok, előadók esetében is, akik az AI segítségével úgymond „feltámadhatnak” és egy vadonatúj dallal vagy akár egy egész albummal is visszatérhetnek bármikor. A Mesterséges Intelligenciának csupán az adott előadó jellemvonásait, előadásmódját, hangját kell követnie, valamint olyan dalszövegeket kell generálnia, ami az adott előadóra jellemző, és kész a produkció. Természetesen az utómunka továbbra is embereket igényel, de az AI technológia korábban elképzelhetetlen módon le tudja csökkenteni a kiadásokat, a munkaidőt, a költségeket, vagyis több pénz képződik, ami az egész zeneipar mozgatórugója.