A Facebook és más platformok már régóta képesek arra, hogy a feltöltött képeket analizálják és nagy valószínűséggel megmondják, hogy mi látható a fotón. Ez alapján cimkézik és besorolják a vizuális tartalmat. A Mesterséges Intelligencia (AI) fejlődése a jövőben ezt fogja még magasabb szintre emelni, és egy képről olyan részletes információkat kaphatnak a közösségi platformok üzemeltetői, ami most még elképzelhetetlen.

Egy képről később akár kiolvasható, hogy ki látható a fotón, milyen személyek, ezek milyen kapcsolatban állnak egymással, milyen kapcsolati rendszerrel rendelkeznek, milyen digitális lábnyomuk van, és ezeket az információkat összegyűjtve célzottan lehet a kép feltöltőjét és a képen látható személyeket behatárolni, összekötni. Emellett az AI olyan szinten is beleszólhat az algoritmusokba, amik nagyban befolyásolják a megosztott posztok és képek megjelenését, és mások által láthatóságát.

Az algoritmusoknak ma sem nehéz a szöveget elemezniük, de a képek rangsorolását az AI sokkal hatékonyabban fogja elvégezni, ami természetesen oda vezethet, hogy csak a vitakeltő, megosztó, ingereket generáló posztok jutnak el az ismerősök látókörébe, mivel a közösségi média számára csak ezek gerjesztenek nézettséget, reklámot, kapcsolatépítést, interakciót, vagyis pénzt. Egy unalmas poszt egy hétköznapi történettel egy virágkertről készült fotóval nem fog igazán senkihez eljutni, és lassan érdektelenné válik a hétköznapi emberek posztolása, hiszen elsősorban olyan tartalmakkal bombázzák őket, amik csak azoknak jó, akik úgy gondolják, hogy minden nekik szól, amit látnak és kötelező reagálniuk rá. Ez a folyamat már elindult. Kérdés, ki fogja használni a platformokat 5 év múlva ?