A múltban több erőfeszítést kellett tenni a zenehallgatás céljából, legyen szó CD-k vásárlásáról, kedvenc rádióállomás kereséséről, dalok letöltéséről pl. iPod-ra, vagy videóklip várása egy adott zenei TV csatornán. Az emberek inkább az online zenehallgatás felé fordultak olyan streaming platformokon, mint például a Spotify. A modern technológia nagymértékben befolyásolta a zenei videók iránti érdeklődés csökkenését. A legtöbb esetben, ha meg is nézik YouTube-on egy dal videoklipjét, az nagy valószínüséggel nem marad meg a fejekben.

Manapság emberek milliói egyszerűen bedugják vezeték nélküli fülhallgatójukat, és megnyomják a lejátszás gombot. Mivel zeneszámok milliói érhetők el online egy gombnyomásra, ezért a zenehallgatás “varázsa” már nem olyan izgalmas, mint korábban. A videók töménytelen megjelenése miatt a hallgatók nem akarnak és nem tudnak túl sok időt egy adott klipre fordítani, amire koncentrálni is kell. Egy vizuális alkotásra figyelni kell, nem mehet csak úgy a “háttérben”, mint egy zene. Sokan csak részletekben vagy tekerve néznek meg mindent. Különösen a fiatalabb generáció hozzászokott a rövid, szórakoztató és gyors tempójú klipekhez, például a TikTokon és az Instagramon. Ezzel együtt csökken a figyelem is. A legtöbb ember életében egyre ritkábban fordul elő az, hogy például 1 órán keresztül meghallgat odafigyelve egy zenei albumot és megnézi a hozzá kapcsolódó videókat, netalán Interneten információkat is keres az előadóról, a számok szövegeiről, hátteréről, és egyéb ide kapcsolódó dolgokról – amik egyébként ma már néhány másodperc alatt elérhetők online.

Bár minden eddiginél fejlettebb technológiával és több lehetőséggel rendelkezünk, mint korábban, a művészek ma már sok más területre fordítják a költségvetésük nagy részét, nem feltétlenül prioritás egy magasszintű klip gyártása. Természetesen a zenei videók továbbra is virágoznak, de értékük csökkent, jelentőségük megkopott. A zenei videók jövője bizonytalan. Valószínüleg soha nem lesznek olyan népszerűek, mint régen. Helyettük inkább új vizuális ingerek fejlődtek / fejlődhetnek ki, és követhetjük kedvenc művészeink közösségi média tartalmait, megosztásait és posztjait.

PEACE TOM D