Az Internet mindig új és izgalmas dolgok helyszíne volt, egészen a 80-as évektôl a mai napig. Persze elsôsorban akkor vált ismerté ez az online világ, mikor a 90-es évek elején megjelent a HTML nyelv és vele együtt az internet böngészô, a 90-es évek közepétôl pedig a world wide web lassan meghódította az egész világot. Mivel elég korán 1996-ban kezdtem az internet használatát, ezért az elmùlt 26 évben rengeteg generációváltás szemtanuja és részese voltam, kezdve a weblapok megjelenésével, majd az email levelezôlisták, chatszobák és fórumok térhódításával, a média formátumok, az mp3 és videóstreaming fejlôdésén át eljutva a mai közösségi média dominanciájáig.

A jövôt senki nem tudhatja pontosan, de jelenleg látható, hogy a TikTok platform térhódítása egyre inkább rányomja bélyegét a többi népszerû közösségi média mûködésére lásd Facebook, Instagram és Youtube, amik jelenleg uniformizálódnak, és TikTokhoz hasonló funkciókkal bôvülnek vagyis „tiktokosodnak”. Valószínüleg az átalakulàs eredményeként 5 év múlva a Facebookot is leginkább a rövid videók fogják uralni, valamint a testreszabható vizuális és audio posztok. A technológia fejlôdésével az AI (mesterséges inteligencia) is rohamosan el fog terjedni, pl. 10 év múlva a közösségi platformok egyik alapja lehet, amihez rengeteg funkciót és app-et lehet létrehozni és integràlni. Az AI fejlôdése miatt 10-15 év mùlva a deepfake videók hétköznapivá válnak, nemcsak az online világban, hanem pl a TVben is. Ez megváltoztathatja a szórakoztató ipart is, hiszen megjelennek majd virtuális sztárok, akikért milliók rajonganak majd, de valójában nem létezô énekesek vagy zenészek, csak mesterségesen létrehozott videó arcok, mesterséges zenével, és mesterséges kommunikációra képes online „lények”, akik valósidôben is képesek lesznek pl akár szóban akár irásban kommunikálni a rajongókkal a közösségi felületeken. Ugyanez várható a filmiparban is, ahol megjelennek majd az AI sztárok, és hús-vér emberek nélküli filmek uralják majd a piacot.

A deepfake technológia pár évtizeden belül eljuthat oda, hogy real-timeban bárki átváltozhat bárkivé kinézetben és hangban az online térben akár egy mobilon is, és ezzel ùjabb produkciós hullám indulhat el, mikor emberek millió bújhatnak bele egy virtuális karakterbe és egy szemüveges fehér 14 èves srác is úgymond világsztár lehet, mint fekete 25 éves izmos macho énekes vagy éppen színész. Természetesen rengeteg olyan új technológia és ötlet megjelenhet a következô akár 10 évben, amire egy ma még elképzelhetetlen forradalmi ùjdonság épülhet, ami alapjaiban változtathatja meg az online szokásokat.

Mivel a világ ma már nagyban függ az internettôl és szinte mindenhol ott van, ezèrt a benne szereplô óriáscégek globális hatalommal rendelkeznek ès ezzel párhuzamosan a felhasználók is egyre nagyobb hatalmat èrhetnek el, pl valakinek akár 1 milliárd követôje, rajongòtábora, „embere” is lehet. Ennek eredménye, hogy az internet rendszabályozása 10-20 év mùlva politikai és társadalmi kérdés lesz, ami magával hozhat még több kontrollt, törvényt, szabályt és cenzùrát.