Jam Master Jay (Jason Mizell), a legendás RUN-DMC DJ-je, gyilkosság áldozatta lett október 30-án. A gyilkosság körülményei egyelőre tisztázatlanok. A lövöldözés egy stúdióban történt este. A hip-hop kultúra egy újabb úttörőjét vesztette el. 1996 óta vele együtt 6 nagyobb nevű rapper lett fegyveres erőszak áldozata. JMJ emlékére írtam egy rövid verset, és az amerikai IMPOSSEBULLS csapattal együtt csinálok egy emlékdalt:

Szörnyű, nem hiszem, dühös vagyok
Fáj a szívem, JMJ halott
Még most sem tudom felfogni, hogy nincs többé
Nem értem miért történt
Könnyezve írom ezeket a sorokat
És keresem az okokat
Nincs olyan dolog, ami most vigasztal
Elveszett a múltam egy darabja
A RUN-DMC számomra a kezdet
86-ban tőlük hallottam először rappet
Mondhatom, hogy már semmi nem a régi
De az ember a haját hiába tépi
Az elmúlt 7 évben rapperek haltak
Akik számomra sokat adtak
Az elmúlás kegyetlen dolog
Most másra gondolni nem tudok
Emlékek maradnak, de ők távoznak
Mondd, mit csináljak az álmokkal?
JMJ nélkül nincs RUN-DMC
RUN-DMC nélkül nincs rapzene
Félek, hogy holnap sem leszek boldogabb
Könnyezve írtam ezeket a sorokat…

***

PLUSIDE GYŐZELEM SZEGEDEN, 2002.09.20.
Nehezen indult ez a pénteki nap. Magánjellegű problémáim miatt kissé morcos voltam, és nem igazán volt hangulatom ahhoz, hogy leutazzunk Szegedre, a Hip-Hop Mission déli döntőjére. Valójában csak azért neveztünk be, hogy jobb körülmények között és nagyobb tömeg előtt is megmutassuk mire vagyunk képesek. Nem gondoltunk továbbjutásra, díjakra, stb., egyszerűen csak fel akartunk lépni új helyen, új közönség előtt, mert mindig ez ad számunkra erőt. Az elődöntő szuper volt, függetlenül attól, hogy nyertünk. Láttam nagyon sok tehetséges előadót, és úgy érzem, hogy akár más is megnyerhette volna a szegedi selejtezőt. Kilo és én a MÁS MINT A TÖBBI számot adtuk elő, ami természetesen rajta lesz az új PLUSIDE CD-n. A szám nagyot ütött, és ezt a közönség hangulata is visszatükrözte. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy elsősorban nem maga a dal, hanem az előadásmód, a show hozta meg számunkra a győzelmet. Mivel tudtuk, hogy csak 1 számot kell előadni, ezért nem spóróltunk az energiával. Néha úgy éreztem megfulladok miközben rappeltem, ordítottam, ugráltam, stb. KILO-nak még a súly is leszakadt a nyakáról. Életem egyik legjobb fellépése volt, és ezt a zsűri is elismerte. Egyhangú döntéssel bejutottunk a Hip-Hop Mission döntőjébe. Külön köszönet Ákosnak (hiphop.hu) és MC Gőznek, akikkel most beszéltem előszőr, és nagy respekt nekik. Kilo és én, mint a PLUSIDE tagjai, köszönjük mindenkinek a biztatást és a gratulációkat.

***

TOM D INTERJÚ @ SLAMJAMZ.COM
1986-ban hallottam először igazi, amerikai rapzenét, olyan előadóktól mint pl. Run-DMC vagy Beastie Boys. Akkor még gyerek voltam és szerettem a rappet, de nem voltam rapper. Ez volt a kezdet. Az úgynevezett „tudatos rapper korszakom” 1990-ben indult a Public Enemy-vel. A PE dalok hatással vannak rám a mai napig. 1998-ban eljutottam egy olyan szintre, ahol már nem csak hallgatni, hanem csinálni is akartam a rapzenét. Ekkor találtam ki a PLUSIDE nevet, ami a PLUS és a SIDE szavak összevonása, jelentése: Pozitív Oldal. Az uralkodó stílus Magyarországon, mint a legtöbb helyen, az úgynevezett „party rap” és a „gangsta”. Nem gondolom, hogy ez rossz, de én hiányolom a szövegekből a politikai üzenetet. A hétköznapi emberek azt hiszik, hogy a Hip-Hop semmi másról nem szól csak a lányokról, a fegyverekről, a drogokról, stb. Én megpróbálok elszakadni ezektől a sztereótípiáktól. A PLUSIDE zenéje soha nem lesz kedves, mert nem a populáris ízlést kívánja szolgálni. Mi egy jobb világért küzdünk, rímekkel és zenékkel. Kezdetben egyedül próbáltam megvalósítani a terveim, de csatlakozott hozzám Pidzsé, így a PLUSIDE csapattá vált. 2000-ben ezzel a felállással megcsináltuk „A Józan Ész Forradalma” című underground albumot. Pidzsé egy másik rapcsapatnak (Klikk) is tagja volt, ezért nem tudtunk 100%-ig együttműködni. 2001-ben Pidzsé helyét egy független MC vette át, KILO. Most együtt vagyunk és a PLUSIDE erősebb mint valaha. A PLUSIDE üzenete univerzális, de én magyar vagyok, és úgy gondolom, hogy nekem magyarul kell rappelnem, mivel nem vagyunk nemzetközi szinten. Ettől függetlenül, remélem, össze tudunk majd hozni egy angol nyelvű dalt. Ez egy terv.

***

Támadom a hatalmat. Nem elég, hogy szavazhatsz. Kimondom az igazat és ők szaladnak. Ugyanazt fújják, a kampányok durvák. Semmivel sem jobbak, mint a stricik és a kurvák.