Bizonyára mindenki tudja, hogy a napokban elhunyt DMX a legendás rapper, méghozzá drogtúladagolás miatt. Az elmúlt évtizedek alatt nagyon sok híres személyiség, zenész, előadó lett a drogfüggőség áldozata. Kicsit máshogy szeretném megközelíteni a dolgot, mivel sokan csak magát a művészt, a rappert látják, de arról is kéne beszélni, ami az egész mögött van. Itt kábítószerről van szó, egy nagyon mocskos üzletről. Sok gyilkosság is ide kapcsolódik, például egy nagy név Jam Master Jay, a RUN-DMC DJ-je, 2002-ben lett merénylet áldozata. Sokáig nem volt ismert, hogy mi volt az indíték, de ma már kijelenthető, hogy egy drog biznisz állt a háttérben, ahol vita alakult ki a felek között. Ezért kellett meghalnia a neves DJ-nek. Itt nagy pénzekről van szó, iszonyatos mocskos dolgokról, és ez elég ahhoz, hogy valaki egy olyan „érinthetetlennek” tűnő, világszerte elismert személyt is lelőjjön, mint JMJ.

Nemcsak DMX-ről kell megemlékezni, hanem azt is ki kell emelni, hogy a drog igenis kíméletlenül rombol. Nagyon sok ismerősömet és barátomat tett tönkre a drog, és olyan is volt, aki elhunyt emiatt. Ebben a játékban nincs győztes, legfeljebb az nyer, aki a szart árulja. Mindenki egy vékony, törékeny jégen sétál, amíg be nem szakad. DMX a 90-es évek óta a kábítószerek rabja volt, elsősorban azért, mert nem volt könnyű magánélete, és a személyisége is hozzájárult, hogy ilyen helyzetbe került. Egy alulról jövő személy, aki megkapta a dicsőséget és a pénzt, de a színfalak mögött romokban volt az élete. Az ő története egy intő jel azok számára, akik úgy gondolják, hogy a reflektorfény minden problémát orvosol és meghozza a boldogságot. DMX világsztár volt, de depresszióval küzdött és nem tudta elüldözni démonjait. Nem szabad lebecsülni a drogok emberekre és társadalomra gyakorolt hatását. Sokan meglepődnek mikor egy általuk nagyra tartott rapper értelmetlenül meghal fiatalon, de azon kívül, hogy írnak néhány RIP DMX kommentet, semmit nem gondolnak az egészről.

Kicsit beszéljünk a videóklippekről. Korábban többször kifejtettem, hogy engem személy szerint a zenei videók nem hoznak lázba. Itt nem arról van szó, hogy nem nézem mások videóit, én is szeretem a klippeket. Természetes, hogy egy videó új ízt adhat egy zenének, vagy egy unalmas dal számára vizuális lökést jelenthet, de ahogy fel tudja javítani a produkciót, úgy el is tudja rontani. A magam részéről, én nem érzem azt, hogy halálosan fontos lenne videókat és csilivili klippeket gyártani, pedig tudnék 1 millió Forintot is rákölteni, de nem látom értelmét, mert nem prioritás számomra pénzt, energiát és időt erre pocsékolni. A mai világban a „videósdi” egy kicsit átesett a ló másik oldalára, mégpedig azért, mert régebben valóban dicsőség volt, ha készült egy videó, és kiváltságos dologként kezelték, volt értéke. Ma viszont – mint sok minden más – már úgymond házilag is megoldható, könnyen elkészíthető, akár egy mobiltelefonnal is. Pont emiatt már nincs olyan jelentősége vagyis értéke számomra. A Ferrari különleges, értékes autó, kevesen engedhetik meg, de ha holnaptól valamiért a hétköznapi emberek is Ferrarit kapnak Karácsonyra, akkor az autó értéke és státusza rohamosan elkopik. Ha megnézzük pl. a YOUTUBE-ot, ott egy 10 másodperces macskás videóval is lehet többmilliós megtekintést csinálni, nulla befektetéssel, ingyen, zéró munkával. Ugyanakkor van egy zenei videó, ami mondjuk 500 ezer Forintba került, a legjobb stáb csinálta, világszínvonalú vágásokkal, effektekkel, rengeteg munkaórával, és nem fog akkora nézetséget elérni, mint a fent említett rövid, bugyuta macskás videó. Felmerül a kérdés, hogy akkor a számok alapján ez a minőségi zenei videó annyit sem ér, mint egy macskás videó ? Vagy egy macskás videó többet ér, mint egy minőségi zenei videó? Az értékek online háborúja folyik, pedig a számok nem jelentenek semmit. Mihez képest ? Minden relatív.

A számok bűvöletében vizsgáljuk meg például a sokak által emlegetett TUPAC munkásságát, aki a rap műfaj egyik ikonja, egy kikerülhetetlen név, de a lemezeinek többségét csak halála után „adta el”. Úgymond meg kellett halnia, hogy kereskedelmileg sikeres ikonná váljon. Ha mellé tesszük például VANILLA ICE-t, a 90-es évek egyik megosztó előadóját, aki ma is él, számok alapján sokkal nagyobb sikereket ért el, mint TUPAC. Nagyságrenddel több lemezt adott el. A kérdés az, hogy kettőjük közül kinek a munkássága értékesebb a Hip Hop kultúra szempontjából?