A közösségi média, elsősorban a Facebook, Instagram, Youtube és TikTok platformok, az elmúlt 15 évben elősegitették az individualizmus kibontakozását, ugyanakkor magukkal hoztak sok-sok problémát. Mint mindennek, ennek is van negativ és pozitiv oldala. Ma már könnyű egyfajta online csapdába esnie annak, aki lelkileg sebezhető, gyenge, naiv, vagy egyszerűen túl fiatal. A közösségi média használatával egyre több embert tud beszippantani a szélsőséges vagy abnormális tartalom, hiszen ez önmagát gerjeszti. Minél többet használják a platformokat, annál inkább mélyebbre süllyednek az algoritmusok miatt, amik egyre több olyan tartalmú videókat, képeket, újságcikkeket nyomnak az arcukba, amik igazolást adnak számukra.

Régen is voltak weblapok, fórumok, netán chat-szobák, ahol hasonló gondolkodású és identitású emberek összegyűlhettek, információkat cserélhettek, vagy éppen korábban klubbokat, csoportokat hoztak létre, különféle underground könyveket és kiadványokat olvastak, de a mai világ abban különbözik, hogy a közösségi média nagyon erős multimédiás ingereket közöl, vizuális, hang és szöveges ingereket, nem is beszélve arról, hogy működése interaktiv, friss, online, mobilok által bármikor elérhető, valós időben követhető, értékelhető, kommentelhető, reagálható, ezért sokkal intenzivebb az egyén számára. Igy olyan személyekhez is eljutnak bizonyos összeesküvéselméletek, eszmék, ideológiák, tévhitek, álhirek, amik régen csak kis közösségeket érintettek, nem volt jelentőségük. Lásd laposföld hivők.

2022-ben az információ sokkal több emberhez jut el, mint mondjuk 30 éve vagy akár 20 éve. Akik nagyon mélyre ássák magukat egy témában és olyan személyiséggel rendelkeznek, azok naponta folyamatosan nézik és olvassák azokat a tartalmakat, amik önigazolják és helyeslik elméletüket, az algoritmusok pedig egyre inkább az ilyen témájú tartalmakat vágják az adott felhasználó arcába, hiszen ezeket nézi. Természetes, hogy minden embercsoportra lehet találni valós vagy kreált gyûlöletet keltô tartalmakat. Ennek tudatában valahol érthető, hogy az emberek egy része eljuthat arra a szintre, ahol úgy érezheti, hogy célcsoporttól függően meg kell ölni pl. politikusokat, rendőröket, feketéket, fehéreket, zsidókat, arabokat, magyarokat, cigányokat, melegeket, nőket, prostikat, gyerekeket, covid orvosokat, gyógyszergyártókat, vagy bárkit. A nyomás hatalmas, de a gôzt nehéz kiengedni.